Parikkalan apteekki palveluksessasi

Valikoimissamme on reseptilääkkeet, itsehoitolääkkeet ja -tuotteet, voiteet ja vitamiinit sekä apteekkikosmetiikkaa – saat laatua järkihintaan apteekkimme hyllyltä. Palvelemme ja neuvomme sopivien tuotteiden valinnassa ja lääkkeiden oikeassa käytössä ammattitaitoisesti, vuosien kokemuksella.

Reseptit ja niiden uusiminen

Meillä on käytössä sähköinen resepti – kuten kaikissa muissakin maamme apteekeissa. Kela-kortti, henkilötodistus tai lääkäristä saatu ns. potilasohje on asioitaessa oltava mukana, jotta asiakkaan reseptejä pääsee noutamaan reseptikeskuksesta.

Reseptikeskus on Kelan hallinnoima, valtakunnallinen sähköisten reseptien pankki. Omia reseptejään voi tarkastella ja uusia kanta.fi -palvelusta henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla. Voit myös olla suoraan yhteydessä omaan terveyskeskukseen tai muuhun hoitoyksikköön ja jättää heille uusintapyynnön. Toisen puolesta asioivalla on oltava sähköisten reseptien uusimiseen lääkkeiden käyttäjän kirjallinen suostumus, jolla hän osoittaa oikeuden lääkkeiden käyttäjän puolesta asioimiseen. Pyydä suostumuslomake apteekista! Kirjallinen suostumus on apteekkikohtainen. 

Voit myös antaa sähköisen valtakirjan, jolla valtuutetaan toinen henkilö asioimaan puolestasi apteekeissa. Apteekkiasiointi-valtuus annetaan Suomi.fi-verkkopalvelussa, jonne tunnistaudutaan pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai sirullisella henkilökortilla. Apteekkiasiointiin valtuutetulla henkilöllä on apteekissa oikeus noutaa reseptilääkkeitä, pyytää reseptin uusimista, tarkistaa Kela- ja reseptitietoja, mitätöidä reseptejä ja pyytää yhteenvetoa resepteistä toisen puolesta. Valtuus on voimassa kaikissa apteekeissa valtuuttajan määrittelemälle ajalle.  Potilaan dokumentteja ei enää tarvita, vaan apteekissa tarkistetaan asiointivaltuus apteekkijärjestelmän kautta. Lisäksi toisen puolesta asioivan henkilöllisyys tarkistetaan apteekissa. Tunnistamiseen käy passi, henkilökortti tai ajokortti, mutta ei Kela-kortti.

Voimme uusia oman terveysasemasi kirjoittamat sähköiset reseptit puolestasi. Uusimisesta perimme 2 €/resepti, kuitenkin enintään 5 € yhdellä uusimiskerralla.

Yhteenvetotuloste sähköisistä resepteistä tai toimitetuista lääkkeistä on 2 €.

Schengen-todistus

Kun matkustat Schengen-alueella ja sinulla on käytössä huumaavia tai psykotrooppista ainetta sisältäviä lääkkeitä, tarvitset Schengen-todistuksen. Apteekistamme saat tarvittavat todistukset meidän toimittamistamme lääkkeistä. Ota apteekkiin mukaan lääkepakkaus, lääkettä koskeva lääkemääräys ja passi (tai Pohjoismaihin suuntautuvalla matkalla henkilökortti). Schengen-todistuksesta kannattaa tulla keskustelemaan hyvissä ajoin ennen matkaa. Todistuksen hinta on 10 €/lääke.

Lue lisää Schengen-todistuksesta.

Ulkomaanmatkaa varten annettava jäljennös

Tulostamme tarvittaessa ulkomaanmatkaa varten reseptijäljennöksen. Tulosteen hinta on 1 €/lääke. Huomaathan, että tämä jäljennös ei korvaa Schengen-todistusta.

Itsehoito

Itsehoitolääkkeet ovat ilman reseptia myytäviä lääkkeitä. Farmaseuttinen henkilöstömme on apunasi niiden valinnassa ja ohjaa tarvittaessa lääkäriin.

Itsehoitotuotteita ovat esimerkiksi vitamiini- ja kivennäisvalmisteet, lisäravinteet, sidetarvikkeet, haavanhoitotuotteet, pesuaineet ja perusvoiteet, apteekkikosmetiikka (Avène, Favora, ACO, IVY AIA) sekä luontaistuotteet. Verenpaine- ja kuumemittarit kuuluvat myös valikoimiimme.

Asiantuntijuutta omasta apteekista

Hyvin tärkeä osa lääkkeiden toimittamista on lääkeneuvonta. Farmaseuttinen henkilökuntamme huolehtii siitä, että lääkkeen käyttäjä saa riittävät ohjeet lääkkeistään ja niiden ottamisesta. Samalla tarkastetaan asiakkaan kaikkien lääkkeiden keskinäinen yhteensopivuus, oikea-aikainen ottaminen esimerkiksi suhteessa ruokailuun, vuorokauden aikaan jne. Näin vältetään päällekkäisyydet, tarpeettomat lääkkeet ja turvataan parhaalla mahdollisella tavalla lääkehoidon onnistuminen. Ainoastaan farmaseuttinen henkilökunta voi toimittaa reseptejä ja antaa lääkeneuvontaa.

Apteekissamme on myös erikoisosaamista, jota kehitämme jatkuvasti. Astma- , sydän- ja diabetesyhdyshenkilömme ovat syventyneet näiden sairauksien hoitoon ja ohjaukseen. Kysy lisää apteekista!

Lääkehoidon tarkistus

Lääkehoidon tarkistus  on palvelu, joka edistää lääkkeiden oikeaa, tarkoituksenmukaista ja turvallista käyttöä. Lääkehoidon tarkistuksessa selvitetään asiakkaan kokonais­lääkitys, johon kuuluu resepti­lääkkeiden lisäksi mah­dolliset itsehoitolääkkeet sekä vitamiini- ja luontaistuote­valmisteet. Palvelun tarkoituksena on poistaa lääkityksestä epä­tarkoituksen­­mukaiset pääl­lekkäisyydet ja yhteen­sopimattomuudet sekä tarkistaa lääk­keiden otto­ajan­kohdat ja käytössä­­ olevien lääkkeiden sovel­tuvuus käyttäjälleen. Lääkehoidon tarkistuksesta jää potilaalle kirjallinen raportti, jonka voi näyttää esimerkiksi hoitavalle lääkärille vuositarkastuksessa.

Lääkehoidon tarkistus on kevyt & ”tekninen” arviointi, joka selkeyttää lääkehoidon kokonaisuutta. Palveluun sisältyy keskustelu lääkehoidon tarkistuksessa tehdyistä havainnoista. Lääkehoidon tarkistus on maksullinen palvelu, jonka hinta on: 40 €.

Lääkehoidon arviointi (LHA)

Lääkehoidon arviointi (LHA) on yksilöllinen lääkehoidon soveltuvuuden, tarpeen, tarkoituksenmukaisuuden ja taloudellisuuden arviointi. Lääkehoidon tarkistuksen sisällön lisäksi arvioinnissa käydään läpi mm. asiakkaan vointiin liittyvät laboratorio- ja muut arvot (verenpaine, verensokeri), selvitetään vaikeudet lääkkeiden ottamisessa (esimerkiksi nieleminen, astmalääkkeiden inhalointi) ja arvioidaan lääkehoidon tarkoituksenmukaisuus huomioiden asiakkaan sairaudet ja yleiset hoitosuositukset.

Lääkehoidon arviointi on lääkehoidon tarkistusta laajempi selvitys. Arvioinnin tarkoituksena on lääkkeiden käytön, hoitoon sitoutumisen ja omahoidon onnistumisen varmistaminen. Arvioinnissa otetaan huomioon reseptilääkkeet sekä itsehoito- ja vitamiini­valmisteet. Arvioinnin suorittaa LHA-erityispätevyyden hankkinut farmaseutti tai proviisori. Palvelun lopuksi saat yksityis­kohtaisen raportin lääke­hoidostasi. Palvelu on maksullinen, kysy hintaa apteekista!

Lääkkeiden annosjakelu

Annosjakelu on palvelu, joka helpottaa erityisesti henkilöitä, joilla on käytössään useita lääkkeitä. Lääkkeet jaetaan koneellisesti annospusseihin. Näin lääkkeiden ottaminen helpottuu ja lääkehoito on turvallisempaa. Palvelu on maksullinen, kysy hintaa apteekista!

Lääkkeiden valmistus

Reseptillä määrätyt apteekissa valmistettavat lääkkeet (Ex tempore -lääkkeet) tilaamme Yliopiston apteekista.

Tiliasiakkuus

Parikkalan apteekissa ja Saaren sivuapteekissa voit olla myös tiliasiakas. Tiliasiakkaita ovat pääsääntöisesti palvelukotien ja kotisairaanhoidon asiakkaat ja annosjakeluun kuuluvat asiakkaat. Tilinhoitomaksu kuukaudessa on 4,50 € + alv. Maksumuistutuksen lähettämisestä perimme 8,50 €.

Lääkkeiden kotiinkuljetus

Kysy mahdollisuutta lääkkeiden kotiinkuljetukseen. Hinta riippuu ajettavista kilometreistä.

Lääkejätteet

Asiakkaat voivat tuoda apteekkiin vanhentuneita tai käytöstä poistuneita lääkkeitään. Apteekki toimittaa lääkejätteet edelleen hävitettäväksi. Apteekista saa lisäohjeita. Palvelu on maksuton.

Työpaikkakassat

Apteekillamme on sopimukset useiden työpaikkakassojen kanssa. Jos olet työpaikkakassan jäsen, saat meiltä reseptilääkkeesi veloituksetta tai maksamalla kassan määrittelemään omavastuun työpaikkakassan sääntöjen mukaan.

Jos haluat asioida meillä, eikä työpaikkasi kassaa vielä löydy yhteistyökumppaneistamme, kerrothan siitä meille! Otamme mielellämme uusia työpaikkakassoja sopimuskumppaneiksi.

Sopimuskassat:
·         Vakuutuskassa Aalto
·         Vakuutuskassa Enerkemi
·         HOK-Elannon sairauskassa
·         Jokilaakson Sairauskassa
·         Koneen toimihenkilöiden vakuutuskassa
·         Koneen työntekijöiden vakuutuskassa
·         Kuusankosken Tehtaiden Sairauskassa
·         Sairauskassa Laiva
·         L&T sairauskassa
·         Lypsyniemen Sairauskassa & Sairauskassa Wisa
·         Paperialan Imatran Sairauskassa
·         Repolan toimihenkilöiden Sairauskassa
·         Sairauskassa Simpele
·         Tampereen kaupunkikonsernin vakuutuskassa
·         Tapiola-ryhmä/AstraZenecan työntekijät
·         Tradekan sairauskassa

 
Hyödyllisiä linkkejä

Parikkalan kunta

Eksote – Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Kela – Kansaneläkelaitos

Fimea – Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Kanta.fi – uusi reseptejä ja katso omia tai alle 10-vuotiaiden lastesi terveystietoja

Apteekki.fi 

Terveyskirjasto

Terveydeksi

Rokote.fi

Myrkytystietokeskus

Pharmac – annosjakelu

 
Parikkalan apteekin historiaa

Apteekkariliiton tiedoista selviää, että Parikkalassa on ollut apteekkipalveluita jo vuodesta 1868 alkaen.

1860-luvun lopulla Parikkalaan saatiin sivuapteekki, ns. apteekkilaatikko, helpottamaan tavallisimpien lääkkeiden saatavuutta. Varsinaiset lähimmät apteekit olivat Kurkijoella ja Savonlinnassa. Sivuapteekkia piti aluksi Tohmajärven apteekkarin veli, farmaseutti Gustaf Alfred Nyman vuoden 1875 tienoille. Tämän jälkeen Parikkalan haara-apteekkia on ollut hoitamassa mm. proviisori Oskar Johan Allén.

Vuonna 1887 ryhtyivät parikkalalaiset hankkimaan varsinaista apteekkia pitäjään. Kirkonkylän haara-apteekki eli ns. apteekkilaatikko ei riittänyt varsinkaan kesäaikaan, jolloin paikkakunnalla oli pietarilaisia kesävieraita. Privilegion apteekille Parikkalaan sai apteekkari Rurik Olsoni 15.5.1905.

Parikkalan apteekin apteekkarit:

  • Rurik Olsoni 1905-1931
  • Runar Albin Silferberg 1932–1941
  • Lyyli Sofia Zinck 1942–1948
  • Astrid Hukkinen 1949–1978
  • Kirsti Elina Lappi 1979–1999
  • Ritva Helena Aaltonen 2000–2006
  • Outi-Liisa Talvia 2007–2010
  • Aini Birgitta Paakki 2011–2018
  • Niina Metelinen 2018–

 

Parikkalan ensimmäinen apteekki vuonna 1900 (Simo Toppisen kuva-arkisto)

Apteekkari Lyyli Zinck – Reuman pulveri

Apteekkari Rurik Olsoni – Karvasta vettä